הדילמה הזו מלווה בחששות רבים, אך לפני שנעבור עליהם ועל היתרונות הבולטים שגלומים בפרילנסריות בהייטק, נציין ששוק הפרילנסרים בהייטק צובר תאוצה מיום ליום ויותר ויותר חברות הבינו שהפרילנסרים שווים זהב – הם זמינים עבור החברה, הם זולים יותר משכירים ואין צורך לדאוג עבורם לביטוחים ולפנסיה ולרוב הם עובדים בתפוקה גבוהה יותר משכירים שמגיעים כל יום למשרד לעבודה במשרה מלאה.
למעשה, לפי סקירה של משרד התמ"ת שפורסמה במגזין "גלובס", עד שנת 2020 כ-20% משוק העבודה בעולם המערבי יהיה מורכב מעצמאים ומפרילנסרים בתחומים שונים, וביניהם גם בהייטק.
אם נבחן את שוק העבודה בהייטק נגלה שמודעות הדרושים מציעות יותר עבודות לשכירים בהייטק אך שיש גם ביקוש רב לפרילנסרים ואפילו לפרויקטים ממושכים ובחברות ההייטק המובילות בארץ.
אז אם יש עבודה, אז מה הם בעצם האתגרים שעומדים בפני הפרילנסר בהייטק ומתי כדאי להיות שכיר?
פרילנסר בהייטק – IN&OUT
נתחיל מהיתרונות הבולטים של פרילנסרים בהייטק:
גמישות – היתרון המרכזי הוא שסטטוס של פרילנסר מאפשר להתנייד מעבודה לעבודה, מפרויקט לפרויקט, לקבוע את סביבת העבודה (לעבוד מהבית או מבתי קפה ולחסוך את הפקקים ואת הנסיעות), לעבוד בשעות הנוחות ביותר (כל עוד עומדים בלו"זים וביעדים), סטטוס זה מתאים לאנשים שאוהבים לעבוד בקצב שלהם ובתנאים שלהם.
שילוב בין עבודה למשפחה – פרילנסריות מאפשרת לקבוע כאמור מתי תעבדו והיכן ולכן, היא באופן טבעי מעניקה יותר אפשרות להיות בבית ולבלות יותר עם הפרטנר ועם הילדים והיא מצוינת לאיזון בין משפחה ועבודה שהרבה פעמים מופר אצל שכירי הייטק שעובדים מסביב לשעון ומחוץ לבית.
שכר כולל גבוה יותר – אם תשוו משרת שכר בהייטק לפרויקט שאתם מנהלים בתור פרילנסרים, רוב הסיכויים שתגלו שכשכירים הייתם מרוויחים יותר. אבל זכרו שכפרילנסרים אתם יכולים לעבוד על מספר פרויקטים במקביל ובסוך החודש להרוויח פי כמה משכירים, בגלל מרחב התמרון והחופש התעסוקתי שיש לכם. כמו כן, פרילנסרים נוקבים בשכר שעתי גבוה יותר משכיר ממוצע.
כפרילנסרים, אתם אדונים או גברות לעצמכם, ואם אתם זריזים ומהירים גם תעבדו יותר ותרוויחו יותר.
ועכשיו, נעבור לחסרונות או לאתגרים שעומדים בפני פרילנסרים בהייטק:
שיווק עצמי – כפרילנסרים אין לכם יציבות וברגע שמסתיים פרויקט, עליכם לחפש את הפרויקט הבא ולכן חשוב מאוד להיות שיווקיים ומכירתיים. אתם לא רק אנשי מקצוע בתחום שלכם, אתם גם אנשי המכירות, אנשי השיווק, רואי החשבון ומנהלי הכספים של עצמכם ומי שקשה לו לחפש לקוחות, לנהל מו"מ ולעבור את הסשן הזה כל פעם מחדש, יתקשה להחזיק מעמד כפרילנסר לאורך זמן.
אין תנאים – אחד היתרונות של עבודה כשכירים בהייטק הם התנאים: קרן הפנסיה, ביטוח המנהלים, המניות והאופציות, התנאים הסוציאליים וכל אלה לא יהיו לכם כפרילנסרים אלא אם כן אתם תדאגו להם בעצמכם. לכן, זכרו שכפרילנסרים יש לכם יותר הוצאות ועליכם לנהל במו ידיכם את העניינים הפיננסיים וסוציאליים כי אלה לא מגולמים בתשלום.
בידוד חברתי ואי יכולת קידום – אם אתם אוהבים שיחות ליד מכונת הקפה, לעבוד בצוותים, כפרילנסרים אתם עלולים לשקוע בדכדוך כתוצאה מהריחוק החברתי (אלא אם כן אתם פרילנסרים שנדרשים לתחזק ולתגבר צוותי עובדים קיימים). כמו כן, זכרו שאם לא תלמדו את עצמכם, היות ואתם רחוקים מהמערכת ומלב העניינים, יהיה לכם קשה לעקוב אחרי חידושים טכנולוגיים בתחום ואי לכך אתם עשויים גם להיתקע בקריירה ולא להיות רלוונטיים למעסיקים.
שכירים בהייטק – מתי כן, מתי לא
יתרונות שיש לשכירים בהייטק
שכר גבוה ותנאים מצוינים – חברות הייטק ידועות כחברות שמפרגנות מאוד לשכירים שלהן, כשהן מציעות להם משכורת גבוה יחסית לתעשיות אחרות ומרבות בתנאים נוחים ומפנקים מתנאים סוציאליים ועד ביטוחים, מניות, אופציות לקידום ועוד. לא סתם קוראים להייטק "כלוב מזהב". ברגע שתכנסו, יתכן שלא תרצו לצאת...
עבודה קבועה בלי דאגות – נכון תמיד יש חברות שמתרסקות או נקנות ואז מתחיל גל של פיטורים, אבל ברוב המקרים מדובר בעבודה נוחה בה אתם יודעים כל יום מה תעשו וכיצד היום שלכם יראה, בלי צורך לדאוג כמה תרוויחו חודש הבא או אם הפרויקט ייגמר (כי אז ישר ימצאו לכם פרויקט חדש). בקיצור, שכיר פירושו שקט נפשי.
קידום ויכולת להתפתח מקצועית – כשאתם שכירים בתוך חברה שרוחשת הזדמנויות, חידושים ופיתוחים, קל לכם יותר להתפתח מקצועית וגם אישית, אתם במרכז העניינים, מעבירים אתכם בין תפקידים, יש לכם הרבה אופציות להתקדם ולהתפתח ולכן, שכיר לא תמיד הוא סטטוס סטטי, הרבה פעמים הוא דינאמי יותר מפרילנסר שנמצא מחוץ לעניינים.
חסרונות של שכירים בהייטק
קשה יותר להגדיל את המשכורת – כשאתם שכירים בהייטק, רוב הסיכויים שיהיה לכם קשה יותר להעלות את רף השכר (אלא אם כן זה מעוגן בהסכם העבודה), תצטרכו לחכות לתקנים כדי להתקדם, לשיחת שכר שנתית כדי להעלות את המשכורת או לעבור לחברה אחרת כדי להשתדרג בעוד שכפרילנסרים אתם יכולים לבקש יותר כי המעסיקים מראש חוסכים עליכם תנאים סוציאליים ולכן מוכנים בתור לקוחות לשלם יותר.
השגרה שוחקת – כשכירים מצפים מכם לעבוד בסך שעות מסוים שבהייטק לרוב הוא גבוה במיוחד, פעמים רבות אתם עוד בורג במערכת כי יש הרבה עובדים בסטטוס שלכם וכל הזמן אתם צריכים למצוא את הייחוד והדרך שלכם להתבלט ויתכן שיהיה לכם קשה מאוד לשלב בין עבודה ומשפחה או בכלל חיים אישיים עם כמות השעות והלחצים שמתלווים לעבודה.
הטיפים באדיבות חברת נישה המתמחה בהשמה לתחום ההייטק