מודל עתיק חדש לפיתוח הדרכה - GLRe האם אנו באמת זקוקים למודלים חדשים לפיתוח הדרכה, כשגודל המוח האנושי לא השתנה ב-30,000 שנה? המאמר מציג את מודל GLRe, גישה "חדשה" (ישנה מאוד!) לפיתוח הדרכה המבוססת על הטריוויום מימי הביניים: • דקדוק: שליטה באבני הבניין הבסיסיות של הידע. • לוגיקה: פיתוח יכולות חשיבה, ניתוח והסקת מסקנות. • רטוריקה: תקשורת אפקטיבית, בניית טיעונים ושכנוע. מודל GLRe מציע גישה פשוטה ויעילה לפיתוח הדרכה, המתמקדת במנגנוני הלמידה הטבועים במוח האנושי. #InstructionalDesign #education #GLRe
• "המוח האנושי השתנה מעט מאוד ב-100,000 השנים האחרונות. הוא נשאר באותו גודל וצורה, ויש לו את אותו מבנה בסיסי".
• "... גודל המוח האנושי לא השתנה כבר 30,000 שנה, וכנראה גם לא בעוד 300,000 שנה".
• "פסיכולוגים אבולוציוניים חושבים שהמוח האנושי המודרני לא השתנה הרבה ב-50,000 השנים האחרונות"
אם אכן המוח האנושי נותר כמעט ללא שינוי במאות השנים האחרונות, ניתן לתהות על הצורך ביצור מתמיד של מודלים חדשים לפיתוח הדרכה. בעוד שההתקדמות הטכנולוגית והאופי המתפתח של שוק העבודה דורשים מיומנויות וידע חדשים, ראוי לשקול האם גם תהליכי היסוד של הלמידה וההבנה השתנו באופן יסודי. אם יכולתו ומגבלותיו של המוח נשארות קבועות, האם אנו באמת זקוקים לזרם קבוע של גישות פדגוגיות חדשות? אולי, במקום להמציא את הגלגל מחדש, עלינו להתמקד בשכלול ואופטימיזציה של מודלים קיימים כדי להתאים אותם טוב יותר למנגנוני הלמידה הטבועים במוח.
לכן, אני מציע לכם מודל "חדש" המבוסס על גישה ישנה מאוד שקראתי לו בראשי תיבות GLRe. בן כמה אתם שואלים? הוא כאן מימי הביניים לפחות, אבל עדיין רלוונטי!
מודל GLRe מבוסס על מושג שמקורו בימי הביניים - הטריוויום Trivium (מלטינית נקודת מפגש של שלוש דרכים) מודל זה היה הבסיס ללימוד האומנויות היפות מאז ימי הביניים ולאחר מכן ברנסנס, מודל זה אומץ על ידי תנועת החזרה לחינוך הקלאסי של ימינו.
אימוץ מודל GLRe בפיתוח הדרכה פירושו שיש לקחת בחשבון שכל נושא צריך להילמד על פי השלבים הבאים: דקדוק, לוגיקה ורטוריקה. בלטינית Grammar, Logic, Rhetoric
דקדוק:
ידיעת הדקדוק פירושה שליטה באבני הבניין הבסיסיות של הידע. שלב הדקדוק מתמקד באלמנטים ובכללים הבסיסיים של הנושא. הלומדים ילמדו טרמינולוגיה, סיווגים, עקרונות, תהליכים וכו '. מטרתו לספק את הידע הבסיסי הדרוש כדי להבין את הנושא. המדריך ישתמש בהרצאות, קטעי קריאה, הדגמות ובדיקות ידע כדי ללמד את הדקדוק. כאן אנו עונים על השאלה: "מהם הדברים? ומה הם לא?"
לוגיקה:
שלב הלוגיקה נועד לפתח את יכולות החשיבה של הלומדים. הלומדים יתרגלו ניתוח רעיונות, הסקת מסקנות, הערכת טיעונים, זיהוי הנחות וחשיבה ביקורתית. המדריך יכול להשתמש במקרי מבחן, דיונים, תרגולים וחידונים כדי לחדד חשיבה לוגית הקשורה לנושא. פיתוח ניתוח ביקורתי, מיומנויות וכישורים קוגניטיביים. כאן אנו עונים על השאלות: "מהו סדר הדברים, איזה היגיון הם עושים?"
רטוריקה:
שלב הרטוריקה מאפשר תקשורת אפקטיבית על הנושא. הלומדים ילמדו כיצד לבטא מושגים, לבנות טיעונים, להתאים מסרים, להשתמש בטכניקות שכנוע ולהעביר רעיונות לאחרים. המדריך ישתמש בפעילויות כמו כתיבת משימות, מצגות, משחקי תפקידים ופרויקטים קבוצתיים כדי לבנות מיומנויות תקשורת. הלומדים יוכלו ליישם אסטרטגיות רטוריות הקשורות לנושא. שלב הרטוריקה חשוב מאוד לחלק העסקי, כאן אנחנו בונים את הנרטיב של המותג שלנו, למה המוצר שלנו טוב יותר? למה צריכים להשתמש במוצר שלנו על פני המתחרים שלנו וכו'.
אני יודע שמודולים אחרים כמו ADDIE למשל כוללים שלבים רבים יותר ונראים לכן יסודיים יותר, אבל, למען האמת, ברגע שלמדתם אותם בקורסי פיתוח הדרכה, כמה מהם הצלחתם לתרגל באופן מלא בפרקטיקה? גישת GLRe אמורה להיות קרקע משוטפת יציבה עבור מפתח הדרכה, בעלי עניין אחרים והתלמידים כדי להבין את הצעדים שננקטו ונדרשים בכל מאמץ פיתוח ההדרכה.
#InstructionalDesign #education